Ce mai citim în 2024?

Oamenii mai citesc în 2024? Nu zău, mai citesc? Eu zic că da. Și nu neapărat cărți. Cititul nu se limitează doar la cărți. Părerea mea (a mea da, nu este un studiu) e că oamenii citesc mai mult ca niciodată în epoca internetului și a AI. Chiar și mama mea citește online articole, știri și alte texte, ea care în toată viața ei, înaintea internetului, nu a citit un ziar.

Băi lasă-ne, dar ăsta nu-i chiar citit. Nu? Dar ce-i? Vă întreb pe voi. Adică nu se pune? Aaa, că depinde de calitatea textului pe care-l citești, asta-i altă poveste. Dar, să fim serioși, actul în sine se numește CITIT. Și în rândurile ce urmează voi încerca să vă demonstrez că oamenii, printre care și românii, citesc. Și încă mult mai mult decât spun statisticile.

Ce mai citim în 2024?

Instrucțiuni de utilizare/asamblare

  • Sursa foto: pexels.

Citim instrucțiuni de utilizare/asamblare. Consider că în categoria aceasta intră toți românii. Da, da. Nu-mi spuneți mie că n-ați cumpărat nimic de la Ikea că nu vă cred. Sau măcar o mașină de spălat haine de la hypermarket, eh? Vrei, nu vrei, ești obligat să citești instrucțiunile de utilizare/asamblare mai ales dacă ți-ai luat un dulap. Și, stați! E mai complicat sa citești instrucțiuni care-ți necesită toată atenția, în care intră-n joc și abilitățile tehnice pe care le dobândești pe moment ce-ți bați capul, plus vedere-n spațiu, adică, am vrut să spun geometrie în spațiu.

Conversații pe grupuri de WhatsApp

  • sursă foto: pexels.

Citim conversații pe grupurile de WhatsApp. No, acuma, e clar, da? După studiul din mintea mea (fac studii imaginare, nu reale), 1 din 2 români face parte dintr-un grup din ăsta. Dacă nu ești, nu exiști. Ne implicăm că nu avem de ales. Ne punem în joc abilitățile gramaticale și vocabularul care mai de care colorat, mai elevat, tradițional sau primitiv. Fiecare după cum știe. Dar în conversațiile astea se mai întâmplă ceva. Treci de la o stare sufletească la alta, de la umor la agresivitate, de la add friend la block. Și ce vreau eu să subliniez e că grupurile de WhatsApp îți dezvoltă capacitatea de sinteză a informațiilor. Citești tot, dar răspunzi doar mesajelor care te scot din pepeni. Celor cu care ești de acord dai doar un 👍.

Fluturașii de salariu, facturi și bonuri

Citim fluturașii de salariu și facturile în fiecare lună. Să nu mai pomenesc de bonul de la casa de marcat. Oare trebuia să încep articolul de la premiza că aici se afișează cel mai mare interes pentru citit? Nu ne place să fim înșelați la casele de marcat și calculăm la sânge toți banii cheltuiți, câțiva dintre noi, nu toți. Și cred că fluturașul de salariu e mai important ca diploma de bacalaureat, în unele cazuri. Merită înrămat și pus la loc de cinste. 😁

  • sursă foto: pexels.

Ce mai citim în 2024?

Citim etichete, prețuri, descrierea produselor de pe rafturile magazinelor, citim contracte, subtitrări ale filmelor preferate, tabelul cu orare din stațiile de autobuz, tramvai sau metro, apometre contoare.

Deci, ce mai citim în 2024? Alte idei? 🤔

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.