Top 5 lucruri pe care să nu le faci dacă ești blogger începător

Te-ai hotărât să îți deschizi un blog? Felicitări! Bine ai venit în lumea bloggerilor. O să îți placă sau nu, asta depinde de parcursul pe care-l vei alege. Știu că primești sfaturi foarte bune și foarte proaste. Ce să faci, cum să faci, când să faci. Asta se întâmplă când începi orice. Oamenii sunt bine intenționați, cu siguranță, dar știi cum e, nu poți învăța să pilotezi un avion de la un pianist, nu?  Dă-mi voie să îți prezint aici cele mai frecvente 5 lucruri pe care să nu le faci dacă ești blogger începător. Eu le-am bifat pe toate, așa că vreau să-ți împărtășesc din experiența și greșelile mele pentru a evita să le tranzitezi și tu.

1.Nu îți cumpăra domeniu propriu.

Cel puțin nu din prima cum am procedat eu. Studiază piața de hosting, platformele, vezi prețul cel mai bun, vezi ce ți se oferă de banii pe care-i vei plăti (sumele nu sunt de neglijat). Vei avea mai târziu surpriza că plătești mult prea mult, dar ai beneficii puține spre deloc. Îs pățită, m-am grăbit să-mi iau blog nou pe wordpress pentru care plătesc în jur de 180 €, cu totul, dar dacă vreau să beneficiez de instrumente SEO, de module sau să instalez alte teme mă costă și mai mult. Ops!

2. Nu pierde timp căutând pe ce nișă să te axezi.

Dacă nu ai o pasiune pentru un domeniu anume, nu aștepta să treacă timpul crezând că vei deveni pasionat de anumite lucruri. Să știi că nu-i nimic greșit să nu ai o pasiune bine definită. O poți descoperi cu timpul, scriind. Când am început blogul habar nu aveam spre ce nișă să mă îndrept, dar am scris despre călătorii, dezvoltare personală, tot felul de experiențe, gânduri, lucruri utile. Nici acum nu pot spune că sunt nișată, pentru că scriu în continuare despre cele de mai sus. Să spunem că am un blog cu subiecte vaste, deși nu scriu despre generalități. Știu despre importanța nișei, dar în lumea mea e loc de toate, apropo de numele blogului meu, Lumea Anielei :).

3. Nu te crede cel mai bun.

Pentru că nu ești bun, cel puțin la început. Asta nu înseamnă că nu poți deveni mai bun. Chiar poți deveni expert. Multe ore investite scrierii, chiar sute, multe cărți citite, alte bloguri pe care să le studiezi. Eventual, te poți înscrie și la niște cursuri de scriere creativă sau de comunicare. E mult de muncă, știu. Dar nu te descuraja. Păstrează-ți încrederea în sine și entuziasmul pentru că oamenii vor vedea asta în scrierile tale. Dă-ți ocazia să înveți cât poți, în ritmul tău și pune în aplicare. Ai să râzi dacă îți spun că scriam articole de 300 de cuvinte, rigide și telegrafice, fără emoție sau fără stil – care ți-l șlefuiești cu timpul – și mă așteptam să primesc multe aprecieri, cu sute de vizualizări sau chiar mii pe zi. Da, m-am crezut foarte bună. Adevărul este că eram doar o începătoare.

4. Nu-ți seta așteptări nerealiste.

Cum spuneam și mai sus, de la ideea că te crezi bun, își setezi și așteptări ireale. Hei, e bine să ai un plan, e bine să știi spre ce vrei să te îndrepți, ce rezultate să ai, ce targete să atingi, dar nu-ți seta multe așteptări. Fii sincer cu tine. Pentru că la început te vor citi 2, 3 oameni. Poate după o lună mai câștigi încă 5 cititori. E perfect normal. Doar scriind și perseverând vei câștiga admirația și fidelitatea cititorilor, iar rezultatele vor începe să apară. Acum sunt mii de bloguri pe piața din România, oamenii sunt invadați de sute de articole pe rețelele sociale și e greu să te faci remarcat. E greu, dar nu imposibil. Fii tu însuți, fii onest în articolele tale, fii încrezător, permite-le oamenilor să-ți vadă slăbiciunile, nu numai atuurile. Nimeni nu-i numai lapte și miere. Nu zic să jignești sau să devii circar, rămâi integru.

5. Nu exclude să înveți de la alți bloggeri.

Trebuie să știi ceva. Și ei au fost la început, ca și tine. Au făcut greșeli și apoi au avut și rezultate mărețe. Eu mă pornisem să nu citesc alte bloguri pentru că mergeam pe ideea că nu mă interesează părerea altora și despre ce scriu ei. Și că nu mă învață alții ce să scriu și cum. Total greșit. Asta chiar este o greșeală capitală, să spun așa, în blogging. Pot afirma cu tărie acum că de la ei înveți cel mai mult pe partea de scriere creativă, aspect, creșterea comunității de cititori. Îți vin idei despre tot felul de abordări ale unor subiecte, te provoacă, poți prelua lepșe, puteți colabora scriind guest post-uri și multe alte lucruri. Și nu numai atât, dar s-ar putea să și devii cititor fidel al unora dintre ei. Acum le citesc cu drag pe Diana, Martha, Almona, Raluca, Ana Maria, Oana. Îi citesc și pe Răzvan și Daniel. (Ceilalți bloggeri nu vă supărați pe mine că nu v-am menționat. Fie am uitat, fie încă nu v-am descoperit). Răsfoiește blogosfera și ai să găsești mulți oameni faini, dedicați, implicați și deschiși.

Ce alegi să faci mai departe stă în puterea ta de acțiune. Sper doar să nu faci aceleași greșeli ca și mine la început de drum. Nu este o tragedie, dar scutești timp, bani și energie și astea le poți folosi producând rezultate și crescându-ți lista de cititori.

Lasă-mi un comentariu mai jos dacă ai găsit util acest articol!

17 comentarii la „Top 5 lucruri pe care să nu le faci dacă ești blogger începător

  1. Foarte faină lista ta 😀 Și mă simt tare onorată să mă aflu printre recomandările tale, mulțumesc mult, mult de tot ❤ Eu aș fi pus punctul 4. primul pentru că de multe ori am auzit bloggeri care au început ieri și vor deja să câștige bani din asta 😦 și, evident, mulți renunță pe parcurs. Blogging-ul presupune destul de muncă. Eu uneori îl văd precum un al doilea job deși nu mi-am făcut o prioritate din monetizarea lui. 😀

    Apreciat de 1 persoană

    • Da. Chiar este un job bloggingul. Să știi că așa am crezut și eu, că voi face bani rapid, recunosc, deși am pornit-o de dragul de a scrie. 😀

      Apreciază

      • E firesc să faci greșeli când ești blogger începător. Pe mine, toată lumea mă sfătuia să-mi iau domeniu propriu de la început. N-aveam niciun chef, că știam că va fi doar un hobby și mă gândeam că s-ar putea să-mi treacă.
        Perfect de acord cu punctul 4. Nu-ți face iluzii ca să n-ai deziluzii.
        În altă ordine de idei, mă bucur că mă urmărești. Eu mi-am venit puțin în fire și am început să urmăresc bloggeri după prima ediție SuperBlog. Nu că eram eu cea mai frumoasă, deșteaptă, devreme acasă și le știam pe toate. Ci pentru că o bloggeriță care așa credea despre ea m-a acuzat că o copiez și îi fur „structura” articolelor. O perioadă bună, n-am citit nimic. Am scris ce am știut, cum am știut. Pe urmă am văzut cum se dau lepșele și nu mai țipă nimeni că se fură tipare.

        Apreciat de 1 persoană

      • Almona, înțeleg. E descurajant să primești astfel de acuzații. Eu zic doar atât: îmi plac articolele tale despre Grecia. Hai că acuși vine vara și vreau să merg acolo, dar încă nu-s decisă în ce stațiune și dacă se va putea cu noile restricții.

        Apreciază

      • Nu știu sincer unde mă pot încadra. Scriu de cam 9 ani de zile, bineînțeles începând cu diferite platforme care nici nu mai există 😅. Schimbând blogul pe parcurs, am ajuns sa scriu pe un blog împreună cu o dragă prietenă. Și deși citesc f mult, și am întâlnit lume de la care să învăț, eu tot mă consider începătoare. Simt că încă mai am multe de învățat! Mulțumesc de sfaturi! 😊

        Apreciat de 1 persoană

      • Te înțeleg. La cât mai mulți ani și cât mai productivi. Cred că oamenii deschiși spre învățare găsesc mereu câte ceva nou și de aprofundat.

        Apreciază

  2. Imi pare rau sa te dezamagesc, insa nu-s de acord cu chestia NU TE CREDE CEL MAI BUN. Chiar trebuie sa te crezi cel mai bun si sa vrei sa ramai asa. Sa inveti de la ceilalti, sa inveti tot timpul, dar pt mentalul tau sa crezi ca esti mai bun decat ei 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    • Îmi place punctul tău de vedere. Tu te referi la atitudine cred, la faptul să îți păstrezi încrederea în forțele tale și să dai tot ce-i mai bun din tine. Total de acord.
      Totuși, mie îmi place să fiu cu picioarele pe pământ și să nu mă supraevaluez, să recunosc când cineva e mai bun ca mine, deși în același timp să îmi păstrez entuziasmul.

      Apreciază

  3. Apreciez tare mult articolul tau, Aniela si ca m-ai mentionat. Nu stiu daca pare sau nu, dar si eu ma consider destul de incepatoare, chiar daca am pornit la drum acum vreo 2 ani, inca simt ca mai am foarte multe de invatat si urmaresc si eu blogurile despre care ai spus si, bineinteles, blogul tau. Sunt foarte utile sfaturile, pe unele le-am urmat fara sa stiu, dar asa a parut firesc. Weekend frumos sa ai.

    Apreciat de 1 persoană

    • Mulțumesc, Raluca! Și la mine se vor face 2 ani, timp în care am făcut și o pauză de vreo 6 luni în care nu am scris absolut nimic. Tot incepătoare mă consider. 😂

      Apreciază

  4. Foarte bune recomandările tale, mai ales pentru cei tineri, care îsi pun speranțe prea mari într-un blog. Este bine să fii cumpătat și în acest domeniu în ceea ce privește bugetul alocat. La început se investesc multe ore de muncă pentru a crea conținut, abia după ce l-ai creat și ești convins(ă) poți atrage cu acel conținut poți investi bani într-un blog

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.